Skip to main content

Medische ongeschiktheid – art. 42

Levenslang rijverbod wegens lichamelijke ongeschiktheid

Bij een veronderstelde alcohol- of drugsverslaving kan de politierechter je verbieden om nog met de wagen te rijden. De politierechter oordeelt dan immers dat je daarvoor lichamelijk of geestelijk ongeschikt bent.

Deze maatregel luidt als volgt: “Het verval van het recht tot sturen ingeval van lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.” Dit wordt doorgaans de toepassing van een artikel 42 genoemd

Upload je dagvaarding via WhatsappUpload je dagvaarding via mail

Artikel 42 van de Wegverkeerswet stelt:

“Verval van het recht tot sturen moet uitgesproken worden wanneer, naar aanleiding van een veroordeling of opschorting van straf of internering wegens overtreding van de politie over het wegverkeer of wegens een verkeersongeval te wijten aan het persoonlijk toedoen van de dader, de schuldige lichamelijk of geestelijk ongeschikt wordt bevonden tot het besturen van een motorvoertuig. De uitspraak van dit verval is mogelijk in elke graad van veroordeling, ongeacht wie het rechtsmiddel heeft ingesteld. De duur van het verval van het recht tot sturen is afhankelijk van het bewijs dat betrokkene niet meer ongeschikt is om een motorvoertuig te besturen.”

Op basis van dit wetsartikel kan de politierechter een verval van het recht tot sturen (rijverbod) opleggen, dat voor onbepaalde duur geldt.

Om na te gaan of een bestuurder voldoet aan deze voorwaarden, stelt de politierechter een gerechtsdeskundige aan om de lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid te onderzoeken. Deze gerechtsdeskundige zal desgevallend bloedtesten, urinetesten of een haaranalyse uitvoeren.

Deze maatregel is echter een beveiligingsmaatregel, geen straf. Het onderscheid is vooral van belang om het rijbewijs ooit terug te krijgen. Wanneer men een levenslang rijverbod heeft dat een straf is en in kracht van gewijsde is getreden, kan men hier later niet meer op terugkomen, behoudens een eventueel genadeverzoek.

Hoe krijg je je rijbewijs terug?

Na de uitspraak van een artikel 42 kan je je rijbewijs onder bepaalde voorwaarden echter wel terugkrijgen. Nadat er zes maanden zijn verstreken, kan je om een herziening vragen. Een verzoek tot herziening wordt gericht aan het parket bij de politierechtbank die je veroordeeld heeft, via een verzoekschrift conform artikel 44 van de Wegverkeerswet.

Wij als advocaat kunnen je helpen bij het opstellen van een dergelijk verzoekschrift. Nadat dit verzoekschrift is ingediend, word je binnen een aantal weken opnieuw opgeroepen voor dezelfde politierechter. Op deze zitting kan je samen met je advocaat de rechtbank overtuigen om de rijongeschiktheid op te heffen.

Bijstand van een advocaat is hierbij essentieel, gezien het verzoekschrift aan bepaalde vormvereisten dient te voldoen en er sluitende bewijsstukken dienen te worden voorgelegd.

WhatsApp openen
Stel je vraag hier
Hallo,
Hoe kunnen we je helpen?