Vluchtmisdrijf gepleegd?

Wat is vluchtmisdrijf precies?

We spreken van vluchtmisdrijf wanneer je betrokken bent bij een verkeersongeval en je de plaats van het ongeval verlaat, om te vermijden dat de politie vaststellingen kan doen. Of jij het ongeval hebt veroorzaakt of niet, is niet van belang.

Eens je weggaat van de plaats van het ongeval, pleeg je vluchtmisdrijf. Dit kan je helaas niet meer goedmaken. Als je gewond bent, mag je uiteraard wel naar het ziekenhuis. Je mag ook even de hulpdiensten gaan verwittigen.

Vluchtmisdrijf is niet voorbehouden aan automobilisten. Ook voetganger, fietsers, steppers, skateboarders of passagiers van een auto kunnen schuldig zijn aan vluchtmisdrijf.

Vluchtmisdrijf – opzet of niet?

Wanneer het in de politierechtbank over vluchtmisdrijf gaat, bespreken ze altijd het ‘opzettelijk karakter’. Daarmee bedoelt men of je echt met opzet bent gevlucht om een boete, straf of controle te vermijden, of omdat je wist dat je in fout was.

In sommige gevallen verlaten mensen de plaats van het ongeval omdat ze zo geschrokken zijn, in een paniekreactie of om een andere reden. Dit wordt in de rechtbank bekeken en op basis daarvan zal je straf worden bepaald. Daarom doe je er goed aan een goede advocaat mee te nemen naar de politierechtbank.

Wat is jouw verhaal? Bel ons gratis op 0800 65 008

Boetes bij vluchtmisdrijf

Als je vluchtmisdrijf hebt gepleegd, zal je altijd gedagvaard worden voor de politierechtbank. Je ontvangt dus een pro justitia.

Pleeg je vluchtmisdrijf na een ongeval met enkel materiële schade (er is dus niemand gewond)?

  • geldboete tussen €1.600 en €16.000
  • gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden
  • rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar

Wanneer je vluchtmisdrijf pleegt na een ongeval met gekwetsten (of erger nog: doden) gaan de straffen en boetes de lucht in.

  • geldboete van €3.200 tot €40.000
  • gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 jaar
  • rijverbod van minstens 3 maanden tot 5 jaar
  • volledige rij-examen herhalen + psychologisch onderzoek

Vluchtmisdrijf of ‘niet ter plaatse blijven’

In sommige gevallen ben je weliswaar niet bij het ongeval gebleven, maar niet met de bedoeling om de politie of bepaalde vaststellingen te ontlopen. Je moest iemand verwittigen, je ging iemand helpen, of je werd weggevoerd omdat je dringend hulp nodig had. In dat geval spreken we niet meer van vluchtmisdrijf.

In de politierechtbank wordt ‘niet ter plaatse blijven’ veel minder streng bestraft dan vluchtmisdrijf. Bij ‘niet ter plaatse blijven’ riskeer je immers geen rijverbod en enkel een kleinere geldboete. Wanneer je een goede advocaat verkeersrecht inschakelt, kan deze voor jou je zaak dus helemaal anders bepleiten.

Denk je dat dit voor jou van toepassing is? Wij denken graag met je mee. Bel ons snel gratis op 0800 65 008