Boete te snel rijden

Reed je (veel) te snel? Ben je geflitst of tegengehouden door de politie? Dan mag je je aan een boete voor te snel rijden verwachten. Hoeveel boete je zal moeten betalen, hangt af van je snelheid, de omgeving of zone waar je te snel reed en je voorgeschiedenis.

Hoeveel bedraagt mijn boete?

De tarieven voor snelheidsboetes lopen snel op. Zeker wanneer je in een bebouwde kom, schoolomgeving of zone 30 wordt betrapt of geflitst.

Boete geflitst door vaste camera

Ben je geflitst door een vaste camera? Dan krijg je weldra een proces-verbaal in de bus. Later kan je nog een dagvaarding of pro justitia ontvangen. Je moet dan verschijnen voor de politierechtbank, waar de politierechter beslist over jouw straf. Voor een snelheidsovertreding bestaat de boete meestal uit een geldsom en een eventueel rijverbod. De politierechter kan je ook verplichten om je theoretische en praktische rij-examen opnieuw af te leggen of een cursus te volgen.

Boete geflitst door bemande camera

Ben je geflitst door een bemande camera? Dan word je wellicht meteen aan de kant gezet. Als je veel te snel reed is het mogelijk dat je rijbewijs meteen in beslag wordt genomen. Na 8 of 15 dagen krijg je het terug. Daarmee is het helaas niet klaar: je kan nadien nog altijd een dagvaarding krijgen als het om een zware overtreding gaat. Ook hier beslist de politierechter over je boete en straf.

Boete maximumsnelheid

Reed je meer dan 20 km/u te snel? Reed je binnen een bebouwde kom, nabij een school of in een woonerf? Dan kan je rijbewijs meteen worden ingevorderd.

Reed je meer dan 30 km/u te snel op andere wegen? Dan kan je rijbewijs minstens 8 en maximum 15 dagen worden ingetrokken.

In beide gevallen krijg je bovenop je ingetrokken rijbewijs nog een boete. Afhankelijk van jouw specifieke situatie zal de politierechtbank het bedrag van je boete bepalen en een eventuele extra straf.

Heb je minder dan 2 jaar je rijbewijs? Dan word je strenger aangepakt. Als je dan de maximumsnelheid zwaar overschreed, kan je mogelijk meteen je rijbewijs moeten inleveren en meteen je theoretische en praktisch rijexamen opnieuw moeten doen.

De kracht van een goeie advocaat

Je leest het: de straffen voor te snel rijden liggen ver uit elkaar. Veel hangt af van de omstandigheden, je voorgeschiedenis, de rechter en... je advocaat. Met een goeie advocaat naar de politierechtbank stappen is altijd een goed idee. Wij halen alles uit de kast om je straf en boete zo licht mogelijk te maken. Bekijk ook eens onze getuigenissen, misschien staat er wel een zaak tussen die gelijkaardig is aan de jouwe.