Wat is een politierechtbank?

De politierechtbank is een rechtbank die vooral verkeersrecht en overtredingen in het verkeer behandelt. Je komt er terecht wanneer je een misdrijf begaat met je auto, zoals te snel rijden, dronken rijden of vluchtmisdrijf plegen. Ook slagen en verwondingen (al dan niet opzettelijk) worden vaak naar de politierechtbank verwezen.

Voor ‘kleinere’ overtredingen zal de politie je een minnelijke schikking voorstellen. Dan krijg je meteen of via een brief een relatief lage boete voorgesteld. Je betaalt de som geld en daarmee is de zaak afgehandeld.

Wanneer het Openbaar Ministerie beslist om je te dagvaarden, betekent dit dat je je overtreding moet gaan toelichten op de Politierechtbank. De politierechter wil dan alle elementen van het verhaal kunnen bekijken en zal daar beslissen welke boete of straf het best aansluit bij jouw misdrijf.

Wat kan de politierechtbank beslissen?

De politierechtbank heeft aanzienlijk wat te vertellen over je boete of straf. De rechter heeft een grote bevoegdheid over de beslissing, en het verschil tussen de minimumstraf en de maximumstraf is heel groot. De politierechter houdt rekening met alle elementen van je dossier en bepaalt vervolgens welke straf of geldboete je krijgt.

Om die reden is een advocaat absoluut een verstandige keuze. Hij/zij kan immers een grote rol spelen bij het besluit tussen een goed of slecht vonnis, wat je véél geld kan besparen. In veel gevallen kan je advocaat zelfs het verschil maken tussen vrijspraak en veroordeling.

Naar de politierechtbank met een advocaat

Je hebt de keuze om op de politierechtbank alleen te verschijnen of je mag je laten bijstaan. Helemaal niet opdagen op het aangegeven tijdstip is geen goed idee. In het algemeen wordt ook aangeraden om je steeds te laten begeleiden door een advocaat verkeersrecht.

Meestal zit deze dienst inbegrepen in de rechtsbijstand van je autoverzekering. De kans is dus heel groot dat wij je gratis zullen helpen en je enkel de boete zal moeten betalen. Voor deze laatste doen wij onze uiterste best om deze zo laag mogelijk te krijgen – en liefst nog een vrijspraak!

Wil je weten of dit ook voor jou het geval is? Neem dan snel contact op!