Een dagvaarding of pro justitia ontvangen?

Ontving je zopas een dagvaarding of pro justitia? Dan wil je vast weten wat dat precies voor jou betekent. Een dagvaarding is immers een ongewoon document vol moeilijke woorden. We overlopen graag met jou alle elementen én wat er je nu te doen staat.

Wat is een dagvaarding of pro justitia precies?

Een dagvaarding is een officiële brief die je oproept om voor het gerecht te verschijnen. Hierop staat vermeld waarover de zaak gaat, waarvan je precies beticht wordt, en op grond waarvan je daarvoor bestraft kan worden. Kortweg: je hebt een wet overtreden en zal daarvoor een straf krijgen. Hoeveel precies, dat hoor je pas op de politierechtbank.

Een dagvaarding of pro justitia betekenen eigenlijk hetzelfde. Je wordt uitgenodigd om jouw kant van het verhaal te komen vertellen aan de rechter van de politierechtbank.

Ofwel beging je effectief een overtreding, ofwel is de beschuldiging onterecht. In beide gevallen staan wij je met plezier bij met raad en daad. Vertel ons alvast jouw verhaal! 0800 65 008

Details van je dagvaarding of pro justitia

Een pro justitia wordt altijd bezorgd door een gerechtsdeurwaarder, die het document liefst persoonlijk aan jou overhandigt. Zo weet het gerecht zeker dat de juiste persoon het bericht heeft ontvangen.

Op de dagvaarding staan bovenaan een aantal gegevens die de politierechtbank gebruikt voor jouw dossier. Alle bewijsstukken en informatie over de overtreding worden hieronder verzameld. Wij kijken graag even mee om je passend advies te geven. Upload je dagvaarding hier en wij vertellen we hoe we je kunnen helpen.

Daarna vermeldt de pro justitia jouw gegevens en het tijdstip waarop jij verwacht wordt. In een aantal gevallen kan je dit ook aan je advocaat overlaten. Bel ons snel even op, dan bekijken wij of dat voor jou het geval is.

De dagvaarding doorgelicht

De dagvaarding omschrijft in detail waarvan jij beschuldigd wordt:

  • de plaats waar de feiten gebeurden;
  • de datum en het tijdstip;
  • de wet die hiermee overtreden werd.

Ben je het niet eens met deze gegevens? Dan doe je er goed aan je door een ervaren advocaat te laten bijstaan op de politierechtbank. Wanneer blijkt dat je onterecht beschuldigd wordt, of er voldoende reden is om de zaak te laten vallen, kom je er vaak vanaf met een vrijspraak.

Zijn de feiten toch correct? Ook dan is er geen reden tot paniek. Bij ons kan je rekenen op jarenlange ervaring en correct advies. Bekijk zeker eens de getuigenissen van onze tevreden klanten – misschien staat er wel een zaak tussen die gelijkaardig is aan de jouwe.

Wil je graag vrijblijvend advies? Bel ons dan gratis op 0800 65 008!